Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbude chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali. Mt 5,13

Úvaha k pastýřskému listu Mons. Graubnera k Velikonocům 2011

26. 4. 2011 22:02
Rubrika: Nezařazené

"(křesťan) Nemůžeme být ve všem jako nevěřící a k pohanskému
způsobu života pouze přidat nějakou modlitbu." Mons. Jan Graubner

Snažím si uvědomit, jak může vypadat onen pohanský způsob života... Pohan nebo-li jinověrec, neznaboh... V kontextu doby vzniku Písma je to člověk vyznávající jiné náboženství než židovství nebo křesťanství. V dnešní době je to zejména ateista, nevěřící.

Musím si položit otázky, která mě zabolí: čím se můj život může lišit od života nevěřícího člověka? Není to nyní pouze ta modlitba, kterou se odlišuji? Proč říkám POUZE, vždyť modlitba je důležitá? Říkám POUZE, protože modlitba má člověka utvářet k obrazu Toho, kterého v ní potkává: "Nemůže zůstat skryto město ležící na hoře" (Mt 5,14b). Modlitba bez ovoce, zdá se být uměle naroubována, žel na odumřelou ratolest bez životodárného kmene (Jan 15,1-2).

Související úryvky k úvaze:
A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž?
(Mt 5,47)

Každý křesťan stejně jako každá komunita, pokud žije zkušenost tohoto přechodu vzkříšení, nemůže nebýt novým kvasem světa a nedávat se bezvýhradně těm nejvíce naléhavým a spravedlivým kauzám, jak to dokazují svědectví svatých každé doby a každého místa. Očekávání naší doby jsou také mnohá: my křesťané, kteří pevně věříme, že Kristovo vzkříšení obnovilo člověka, aniž by jej odňalo světu, ve kterém tvoří svoje dějiny, musíme být zářivými svědky tohoto nového života, který nám Velikonoce přinesly. Benedikt XVI. generální audience 27.4.2011

Jestliže milujete jen ty, kdo vás milují, můžete za to očekávat Boží uznání? Vždyť i hříšníci milují ty, kdo je milují.
Činíte-li dobře těm, kteří dobře činí vám, můžete za to očekávat Boží uznání? Vždyť totéž činí i hříšníci.
Půjčujete-li těm, u nichž je naděje, že vám to vrátí, můžete za to čekat Boží uznání? Vždyť i hříšníci půjčují hříšníkům, aby to zase dostali nazpátek.
Ale milujte své nepřátele; čiňte dobře, půjčujte a nic nečekejte zpět. A vaše odměna bude hojná: budete syny Nejvyššího, neboť on je dobrý k nevděčným i zlým.
(Lk 6,32-35)

Nemějte tedy starost a neříkejte: Co budeme jíst? Co budeme pít? Co si budeme oblékat?
Po tom všem se shánějí pohané. Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete.
(Mt 6,31-32)

"...ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro ostatní bláznovství,..."
(1 Kor 1,23)

Zobrazeno 901×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio