Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbude chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali. Mt 5,13

Strach, úzkost a víra

28. 6. 2012 22:50
Rubrika: Benedikt XVI. | Štítky: strach , úzkost , víra

Benedikt XVI. navštívil obyvateleEmilie Romagni  postižené zemětřesením.

...

Papež se obrátil zvláště k těm, kdo oplakávají zemřelé, a připomněl kněze z Rovereta di Novi, P. Ivana Martiniho, který zahynul v troskách svého kostela, když se pokoušel zachránit sochu Madony. Civilní ochrana krátce před tím umožnila papeži navštívit uzavřenou zónu Rovereta. Ve vojenském džípu dojel až ke kostelu sv. Kateřiny Alexandrijské, kde k neštěstí došlo. Po tiché modlitbě se tam Benedikt XVI. setkal také s adoptivním bratrem zemřelého kněze a s dvěma farnicemi.

...

Benedikt XVI. ocitoval slova žalmu, která - jak řekl - nedávno rezonovala v jeho mysli při modlitbě breviáře:
„Bůh je naše útočiště a síla, / osvědčil se jako nejlepší pomocník v nouzi. / Proto se nebojíme, i kdyby se kácela země, / i kdyby se hory řítily do hlubin moře.“ (Žl 46, 2-3)

Drazí bratři a sestry, tato slova se zdají být v rozporu se strachem, který se nás nevyhnutelně zmocňuje, ve chvílích, jaké jste zažili... Avšak Žalm ve skutečnosti nemluví o tomto přirozeném strachu a jistota, kterou hlásá, není jistotou nadlidí, kterých se běžné city nedotknou. Jistota, o níž mluví, je jistotou víry. Jistě, strach a úzkost mohou přicházet – zakusil je také Ježíš – ale především je tu jistota, že Bůh je se mnou; jako dítě, které ví, že může vždy počítat se svou maminkou a tatínkem, protože se cítí milováno a chtěno, děj se co děj. Takto jsme před Bohem: malí, křehcí, ale v jeho rukou jistí. Můžeme se spoléhat na jeho Lásku, která je pevná jako skála; na Lásku, kterou vidíme v Kristu Ukřižovaném, znamení bolesti a lásky zároveň. On je zjevením Boha, který je Láska, a který se s námi solidarizuje až do nejhlubšího ponížení.

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=16673

Zobrazeno 1404×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio